Academische studie naar sculptuur: Zeus met adelaar

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Lodewijk Gerbo (tekenaar)

Datering

1788

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Zeus, getekend door Ludovicus Gerbo. Met deze tekening won Gerbo de eerste prijs in de klas 'naar het plaester', tijdens de prijskamp van de Academie Brugge in 1788. Er werd getekend naar een afgietsel van een sculptuur van Zeus of Jupiter. De oppergod is afgebeeld in zittende pose op wolken, met een adelaar onder zijn…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Zeus, getekend door Ludovicus Gerbo. Met deze tekening won Gerbo de eerste prijs in de klas 'naar het plaester', tijdens de prijskamp van de Academie Brugge in 1788. Er werd getekend naar een afgietsel van een sculptuur van Zeus of Jupiter. De oppergod is afgebeeld in zittende pose op wolken, met een adelaar onder zijn rechterbeen. De adelaar is een van de attributen van Zeus als god van hemel en bliksem. Zijn ene hand steunt op zijn knie, zijn andere hand houdt hij rond de vogel. Het gebruikte medium is houtskool of zwart krijt, opgehoogd met wit krijt. Er is een aangelijmde papierstrook onderin de tekening met verderzetting van de compositie en opschrift: Louis Gerbo fecit 1788, van Brugge. Linksboven is het etiket met zijn tekenletter 'S' op het papier bevestigd voor anonieme jurering. Rechtsboven staat de academiestempel met de handtekeningen van directeur de Cock en secretaris Vande Steene. Gerbo tekende nog een tweede studie naar sculptuur (0016.GRO0093.II) en won daarnaast ook de eerste prijs in de compositieklas (0016.GRO0092.II). Joannes Gezelle tekende naar hetzelfde beeldhouwwerk en werd tweede (0016.GRO0096.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Lodewijk Gerbo
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 679 x 434 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0094.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.