Het doel van de summercourse is jaarlijks een selecte, hooggekwalificeerde groep van maximaal 15 binnen- en buitenlandse onderzoekers (vnl. PhD-niveau) aan het begin van hun academische carrière naar Vlaanderen te brengen en een intensief elfdaags programma van lezingen door experten, discussies, en bezoeken (rond een specifiek thema van de Vlaamse kunst) aan te bieden. Het thema wisselt elk jaar, met telkens een focus op een andere kunsthistorische periode. Via de summercourse krijgen deelnemers een duidelijk inzicht in de Vlaamse kunstcollecties uit de bestudeerde periode, in de beschikbare en gepaste onderzoekmethodes, het onderzoeksveld en de noden op onderzoeksvlak. De voertaal van de summercourse is Engels.
De eerste editie van de summercourse vond plaats in 2015 met het thema The Age of Van Eyck in Context. De volgende edities legden de focus op Rubens en de zeventiende eeuw, middeleeuwse en renaissancesculptuur, het Fin de siècle, en in 2019 Bruegel en zijn tijd. In 2020 was opnieuw een summercourse gepland met als thema van Eyck en zijn tijd. Door de coronamaatregelen werd deze editie uitgesteld tot 2022. In afwachting van de live editie organiseerden we in de zomer van 2021 online sessies voor de geselecteerde deelnemers van de editie 2020 en een reünie voor de deelnemers van de voorbije edities. In 2023 organiseerden we de Summer Course The Age of Rubens, in 2024 was het centrale thema Medieval and Renaissance Sculpture.
In 2025 is het thema van de summercourse 'Belgian Fin de siècle'. MSK Gent en Mu.ZEE zijn de organisatoren van deze editie.
Het volledige programma, met lezingen, bezoeken, discussies, vervoer tussen locaties, de overnachtingen en enkele gezamenlijke maaltijden, wordt aangeboden aan een toegankelijke prijs. Deelnemers staan zelf in voor hun transportkosten naar België.