Academische studie naar sculptuur: Paris met Frygische muts

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jean-Bernard Duvivier (tekenaar)

Datering

1780

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Paris, getekend door Jean-Bernard Duvivier in 1780. Hij tekende deze studie tijdens de prijskamp van 1780 aan de Academie van Brugge. Duvivier, afkomstig van Brugge, was toen ingeschreven als leerling in de klas naar sculptuur of 'plaster', vermeld in het opschrift onderaan de tekening. Hij won de wedstrijd en werd primus van zijn klas. Het…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Paris, getekend door Jean-Bernard Duvivier in 1780. Hij tekende deze studie tijdens de prijskamp van 1780 aan de Academie van Brugge. Duvivier, afkomstig van Brugge, was toen ingeschreven als leerling in de klas naar sculptuur of 'plaster', vermeld in het opschrift onderaan de tekening. Hij won de wedstrijd en werd primus van zijn klas. Het onderwerp van deze wedstrijdtekening is de sculptuur van Paris, afgebeeld met frygische muts en appel in de rechterhand. De naakte jonge herder leunt tegen een boomstronk, waarover een gedrapeerd doek ligt. Het gaat om een afgietsel van een marmeren 'statuette' van N.F. Gillet. De sculptuur is vanuit frontaal oogpunt getekend. In het archiefdocument SAB, Academie nr. 19 wordt het beeldhouwwerk omschreven als 'den Paris fransche figure'. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Er zijn twee papierstroken aan het tekenpapier aangelijmd onderaan. Op het nieuwe formaat werden de voeten van Paris en het onderste gedeelte van de sokkel vervolledigd. Hierop werd, na afloop van de wedstrijd, de naam van de leerling genoteerd, met zijn behaalde prijs en het jaartal van het concours: Bernardus Duvivier, primus 1780. Bovenaan de tekening verwijzen opschriften naar de wedstrijddeelname. Linksboven is de tekenletter van Duvivier 'R' op het papier aangebracht. Op de academiestempel plaatsten Paul De Cock (directeur) en Jan Slock (secretaris) hun handtekening. Rechtsboven werd Duviviers prijs (1) op het tekenpapier genoteerd. Zijn klasgenoot Joannes Sprakman won de tweede prijs in de wedstrijd: 0016.GRO0066.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jean-Bernard Duvivier VIAF RKD Wikidata
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 646 x 435 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0104.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.