Academische studie naar sculptuur: buste van Proserpina

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Guillielmus Petrus Geysen (tekenaar)

Datering

1782

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een buste van Proserpina, getekend door Guillielmus Geysen in 1782. Geysen, afkomstig uit Brugge, was ingeschreven als leerling aan de academie Brugge in de klas 'naar het plaester' en tekende in 1782 deze studie tijdens de prijswedstrijd. Hij behaalde de tweede prijs; Joseph De Rudder werd toen eerste (0016.GRO0073.II). Geysen tekende de buste van de wenende Proserpina…
Lees meer
Academische studie van een buste van Proserpina, getekend door Guillielmus Geysen in 1782. Geysen, afkomstig uit Brugge, was ingeschreven als leerling aan de academie Brugge in de klas 'naar het plaester' en tekende in 1782 deze studie tijdens de prijswedstrijd. Hij behaalde de tweede prijs; Joseph De Rudder werd toen eerste (0016.GRO0073.II). Geysen tekende de buste van de wenende Proserpina vanuit zijperspectief (rechts), naar een afgietsel uit de beeldengroep 'Roof van Proserpina' door Gian Lorenzo Bernini. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt. Op de tekening is bovenaan rechts een papieren etiket verlijmd met daarop de teken- of wedstrijdletter van Geysen (K). Het systeem om tekeningen te markeren door letters diende om de anders anonieme werken objectief te kunnen beoordelen door de jury. Linksboven is de academiestempel op het papier gedrukt. De drie handtekeningen ernaast zijn van Norbert Heylbrouck (leraar), Paul de Cock (directeur) en Frans Vande Steene (secretaris). Onderaan is een papierstrook aangelijmd, daarop staat de naam van de tekenaar, zijn afkomst en de datum geschreven. Geysen maakte ook een tweede studie naar sculptuur in de wedstrijd van 1782 (0016.GRO0074.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Guillielmus Petrus Geysen RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 625 x 450 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0031.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.