De term 'barok' dekt verschillende ladingen en zorgt soms voor verwarring, maar is vandaag stevig ingeburgerd. Over de afbakening van de barokperiode zijn de meningen verdeeld. Artistiek gesproken laat men het tijdvak doorgaans beginnen met de generatie van Caravaggio (1571-1610), de gebroeders Annibale (1560-1609) en Agostino Carracci (1557-1602) en Peter Paul Rubens (1577-1640), maar ook de religieuze omwentelingen van het Concilie van Trente (1545-1563) kunnen als een begin opgevat worden. In de Zuidelijke Nederlanden stemt de barok ruwweg overeen met het historisch tijdvak tussen de Val van Antwerpen en de Vrede van Utrecht, wanneer het gebied van Spaanse in Oostenrijkse handen overgaat.
Ontdek thematische collectiepresentaties over typisch barokke onderwerpen zoals kunstkamers, bloemstillevens, dierstukken, de contrareformatie, mythologie en de portretkunst.
De hele wereld is vertrouwd met het werk van Rubens en Van Dyck, maar ook de minder bekende meesters krijgen op deze website de volle aandacht. Maak kennis met leven en werk van de barokkunstenaars Abraham van Diepenbeeck, Adriaen Brouwer, Anthony van Dyck, Artus Quellinus I, Artus Quellinus II, Cornelis de Vos, Daniël Seghers, David Teniers II, Erasmus Quellinus II, Frans Snijders, Gaspar de Crayer, Gerard Seghers, Jacob Jordaens I, Jacob van Oost I, Jan Boeckhorst, Jan Brueghel I, Jan Erasmus Quellinus, Jan Janssens, Jan van den Hoecke, Jan Wildens, Jerôme Duquesnoy II, Joannes Fijt, Peter Paul Rubens, Theodoor Rombouts en Theodoor van Thulden.
Lees meer over thema's als barokke beeldhouwkunst, de Vlaamse erfenis van Rubens en het schildersvak tijdens de barok.
Bert Watteeuw (Rubenshuis, Antwerpen) stelde een overzichtslijst samen met referentieliteratuur over barok uit de Zuidelijke Nederlanden. Deze representatieve lijst bundelt de essentiële bronnen en literatuur, van algemeen tot monografisch.