Academische studie naar sculptuur: Apollo van Belvedère

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Franciscus Josephus Kinsoen (tekenaar)

Datering

1786

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Apollo Belvedere, getekend door Franciscus Kinsoen in 1786. Kinsoen was toen leerling aan de academie Brugge in de klas naar 'bosse' of 'plaester' en nam deel aan de prijswedstrijd van dat jaar. Kinsoen maakte twee studies naar afgietsels van klassieke sculpturen en werd eerste of primus in zijn categorie (zie ook 0014.GRO0049.II). Het onderwerp van…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Apollo Belvedere, getekend door Franciscus Kinsoen in 1786. Kinsoen was toen leerling aan de academie Brugge in de klas naar 'bosse' of 'plaester' en nam deel aan de prijswedstrijd van dat jaar. Kinsoen maakte twee studies naar afgietsels van klassieke sculpturen en werd eerste of primus in zijn categorie (zie ook 0014.GRO0049.II). Het onderwerp van deze studie is het beeldhouwwerk Apollo, bijgenaamd Belvedere. De god Apollo is afgebeeld nadat hij met pijl en boog heeft geschoten. De pijlenkoker ligt naast de boomstronk waar hij tegenaan leunt in contrapost houding. Op de stronk kruipt een slang. Apollo draagt sandalen en heeft een kleed over zijn schouders gedrapeerd. Het afgietsel is in profiel naar rechts getekend. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Er is een aangelijmde strook onderin waarop de voeten, pijlenkoker en onderdeel van de boomstronk getekend zijn. Linksboven staat de academiestempel met de handtekeningen van secretaris Frans Vande Steene en directeur Paul de Cock. Het cijfer 1 in zwart krijt daaronder verwijst naar de behaalde eerste plaats in de rangschikking van de wedstrijd. Hier is ook het papieren etiket met de tekenletter (K) op de tekening gekleefd. Deze letter kreeg hij toegewezen tijdens de wedstrijd voor anonieme jurering. Onderaan links vermeldt het opschrift dat Kinsoen primus werd. In dezelfde wedstrijd won Sebastiaan Caneel de tweede prijs (0016.GRO0088.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Franciscus Josephus Kinsoen VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 630 x 445 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0058.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.