Academische studie naar sculptuur: Zeus met adelaar

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joannes Gezelle (tekenaar)

Datering

1788

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Zeus of Jupiter met adelaar, getekend door Bruggeling Joannes Gezelle voor het concours aan de Academie Brugge in 1788. Hij was toen ingeschreven als leerling in de klas 'naar het plaester' en maakte twee wedstrijdstudies (zie ook 0016.GRO0096.II). De studies zijn getekend in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. Gezelle won de tweede…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Zeus of Jupiter met adelaar, getekend door Bruggeling Joannes Gezelle voor het concours aan de Academie Brugge in 1788. Hij was toen ingeschreven als leerling in de klas 'naar het plaester' en maakte twee wedstrijdstudies (zie ook 0016.GRO0096.II). De studies zijn getekend in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. Gezelle won de tweede prijs tijdens het concours. Klasgenoot Ludovicus Gerbo werd toen primus (0016.GRO0094.II). Er werd getekend naar een sculptuur van Zeus als oppergod, met adelaar aan zijn voeten. Zeus wordt zittend op wolken afgebeeld. Hij kijkt opzij en legt een hand op zijn knie. De adelaar is een van de attributen van de god van hemel en bliksem. Het tekenpapier is samengevoegd met een strook onderaan, waarop de sokkel van de sculptuur getekend is. Boven deze papierstrook staat de aantekening: J[oanne]s de Gheselle fecit, 1788, van Brugge. De tekenletter 'R' bovenaan diende voor anonieme jurering. Rechtsboven is de academiestempel op het tekenpapier gedrukt, met de handtekeningen van directeur de Cock en secretaris Vande Steene in diezelfde hoek.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joannes Gezelle
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening in zwart krijt of houtskool gehoogd met wit krijt
Afmetingen 675 x 435 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0096.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.