Academische studie naar levend model: knielende Hercules, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Pieter Van de Vivere (tekenaar)

Datering

1774

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een knielend mannelijk naakt als Hercules, getekend naar levend model in 1774 door Pieter Van de Vivere. Hij maakte deze studie tijdens de prijskamp aan de Academie Brugge in de klas naar levend model. Hij won toen de tweede prijs, zoals de annotatie onderaan vermeldt: 'Pieter van de Vyvere van Brugge, den tweeden van t' model'. Het…
Lees meer
Academische studie van een knielend mannelijk naakt als Hercules, getekend naar levend model in 1774 door Pieter Van de Vivere. Hij maakte deze studie tijdens de prijskamp aan de Academie Brugge in de klas naar levend model. Hij won toen de tweede prijs, zoals de annotatie onderaan vermeldt: 'Pieter van de Vyvere van Brugge, den tweeden van t' model'. Het naaktmodel wordt knielend afgebeeld met de rug naar de tekenaar gedraaid. Hij steunt met zijn linker elleboog op een hoge boomstronk waarop een leeuwenvel gedrapeerd ligt. Met zijn rechterhand steunt hij op een grote knots. Zijn ene knie rust op de boomstronk. De man draait zijn gezicht naar rechts en kijkt naar onder. Met de toepasselijke rekwisieten wordt het model als Hercules uitgebeeld. Het papier werd samengesteld door twee aangelijmde vellen. Het gebruikte medium is houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt. Jan Garemijn ondertekende linksboven als directeur van de Academie. Op de academiestempel plaatste secretaris Charles Verhulst zijn handtekening. Rechtsboven is de tekenletter (B) van de leerling in blauwe inkt op de omgeplooide hoek geschreven. Hiermee werd zijn tekening anoniem beoordeeld door de wedstrijdjury. Hij tekende ook nog een tweede wedstrijdstudie: 0016.GRO0042.II. Klasgenoot Albertus Riethage won de wedstrijd en werd primus: 0016.GRO0041.II. De poseersessie werd door Garemijn gedocumenteerd in zijn notitieboekje (0000.GRO1676.7.II.17r). Het gaat om een potloodschets van het model, waarbij Garemijn naast de pose (27ste actie) ook de knots schetste. Hij schreef erbij dat het model (Jan Oost) vijf avonden poseerde voor de eerste klas of groep, van 1 tot 5 maart 1774. De tweede klas tekende vijf daaropvolgende avonden.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Pieter Van de Vivere
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 645 x 436 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0043.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.