Academische studie naar sculptuur: buste van Athena

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

François van Nieuwenhuyse (tekenaar)

Datering

1797

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een buste van Athena, getekend door François van Nieuwenhuyse in 1797. Van Nieuwenhuyse was ingeschreven als leerling aan de Academie van Brugge en maakte deze studie tijdens de prijswedstrijd van dat jaar in de klas naar sculptuur. Hij won de eerste prijs en werd primus van de klas. De afgebeelde buste stelt Athena voor, als…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een buste van Athena, getekend door François van Nieuwenhuyse in 1797. Van Nieuwenhuyse was ingeschreven als leerling aan de Academie van Brugge en maakte deze studie tijdens de prijswedstrijd van dat jaar in de klas naar sculptuur. Hij won de eerste prijs en werd primus van de klas. De afgebeelde buste stelt Athena voor, als godin met halflang krullend haar en een Korinthische helm met veren. De buste is driekwart naar links gedraaid. Het gebruikte medium is houtskool of zwart krijt, afgewerkt met wit krijt voor enkele hoogsels. Links van de sokkel staat de aantekening: 'Frans van Nieuwenhuyse' en het jaartal van de wedstrijd, 1797. Rechtsboven is het etiket met de tekenletter 'R' op het tekenpapier verlijmd. Het gaat om de tekenletter die de leerling toegewezen kreeg voor zijn deelname aan het concours. Daarnaast ondertekenden Paul De Cock (directeur), Bernardus Fricx (leraar) en François van de Steene (secretaris) de wedstrijdtekening, op de plaats waar de academiestempel op het tekenpapier werd gedrukt. De behaalde prijs is linksboven vermeld: J (eerste of primus). François Bulaert won de tweede prijs en tekende naar hetzelfde onderwerp: 0016.GRO0013.II. Van Nieuwenhuyse tekende ook een tweede studie naar sculptuur: 0016.GRO0010.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker François van Nieuwenhuyse
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 586 x 440 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0012.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.