Het KMSKA beheert een topcollectie beeldende kunst uit de Zuidelijke Nederlanden van de 14de tot de 20ste eeuw, aangevuld met internationale topstukken. De collectie biedt een indrukwekkende verzameling barokwerken van Rubens en tijdgenoten, maar ook 19e-eeuwse Salonkunstenaars en de modernisten James Ensor en Rik Wouters zijn in het museum vertegenwoordigd. Het museum plaatst dit in een internationale context met werk van kunstenaars als Jean Fouquet, Titiaan, Frans Hals, Auguste Rodin en Amedeo Modigliani. Het KMSKA heropent op 25 september 2022 na verbouwingen.
Musea Brugge brengt kunst en erfgoed van wereldklasse op verschillende historische locaties. Een troef van de museumcollecties is de grote verscheidenheid: van Vlaamse primitieven tot actuele kunsten, van de klassieke schone kunsten tot archeologische vondsten, meubelen, zilver, wandtapijten, folklore, poëzie ... Het Groeningemuseum biedt een boeiend overzicht van zes eeuwen beeldende kunst. Je kan er de wereldberoemde Vlaamse primitieven bewonderen, dankzij de collectiestukken van Jan van Eyck, Hugo van der Goes, Hans Memling en Gerard David. Verder biedt de collectie een bloemlezing uit de 18e- en 19e-eeuwse neoclassicistische en realistische periode, mijlpalen van het Belgische symbolisme en topwerken van het Vlaamse expressionisme.
De collectie van het Museum voor Schone Kunsten Gent geeft een gevarieerd beeld van de Vlaamse kunst van de middeleeuwen tot en met de eerste helft van de 20e eeuw. Tot de topwerken van de oude kunst horen twee meesterwerken van Jheronimus Bosch. Het zwaartepunt ligt echter bij de kunstwerken van de 19e en de 20e eeuw. Via een uitgebreide verzameling schilderijen, beelden en tekeningen kan je kennismaken met de 19e-eeuwse kunststromingen, gaande van het realisme en de romantiek, het impressionisme en het symbolisme, tot het expressionisme en het surrealisme van de 20e eeuw.
Mu.ZEE vertelt verhalen met een unieke collectie Belgische kunst van 1830 tot op heden. Deze specifieke collectievorming maakt haar uniek in het Vlaamse museumlandschap. De Mu.ZEE-collectie bevat meer dan 8.000 werken en reist langs verschillende tijdsperiodes en stijlen, met België als rode draad. Ze bevat werken met internationale allure, van Oostendse vertrouwelingen als Ensor, Spilliaert en Permeke tot gangmakers als Frits Van den Berghe, Roger Raveel, Raoul De Keyser, Raoul Servais en minder bekende maar sterke kunstenaars als Marthe Wéry, Jacques Verduyn en Walter Swennen. Alle kunstenaars in de collectie zijn gekozen omwille van hun bijdrage aan de geschiedenis en de ontwikkeling van Belgische kunst.
M Leuven springt in het oog met een mix van oude en hedendaagse kunst in het historisch centrum van Leuven. Toparchitect Stéphane Beel ontwierp een strak museumcomplex rondom het oude stadsmuseum Vanderkelen-Mertens. Het museum is ook de ideale ontmoetingsplaats voor jong en oud, compleet met een centrale binnentuin en het dakterras dat een adembenemend uitzicht biedt over de skyline van Leuven. Tel daar nog de permanente tentoonstelling ‘Tussen Hemel en Aarde – Beleef Het Laatste Avondmaal van Bouts’ in de Sint-Pieterskerk in Leuven bij en een bezoek aan M is steeds een totaalervaring.