Academische compositiestudie: Hercules en Antaeus

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Eustachius Malfeyt (tekenaar)

Datering

1766

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische compositiestudie van Hercules en Antaeus, getekend door Eustachius Malfeyt in 1766. Malfeyt was toen ingeschreven in de klas naar levend model en compositie aan de academie van Brugge. Malfeyt diende drie tekeningen in tijdens de prijskampen van 1766: twee studies naar levend model (0016.GRO0020-21.II) en deze compositiestudie. In beide klassen won hij de eerste prijs. Het iconografisch thema van…
Lees meer
Academische compositiestudie van Hercules en Antaeus, getekend door Eustachius Malfeyt in 1766. Malfeyt was toen ingeschreven in de klas naar levend model en compositie aan de academie van Brugge. Malfeyt diende drie tekeningen in tijdens de prijskampen van 1766: twee studies naar levend model (0016.GRO0020-21.II) en deze compositiestudie. In beide klassen won hij de eerste prijs. Het iconografisch thema van de compositiestudie is het gevecht tussen de held Hercules (of Heracles) en de reus Antaeus. Het mythologische verhaal situeert zich bij het tiende werk dat Hercules uitvoerde: de ontmoeting met de reus Antaeus resulteerde in een kampstrijd waarbij de held Hercules de kracht en sterkte van de reus kon verbreken door hem op te tillen. Malfeyt verbeeldt het moment waarop de reus in de lucht getild en gedood wordt door Hercules tijdens het gevecht. De lijnvoering in houtskool of zwart krijt wordt verder uitgewerkt met wit krijt en arcering in houtskool/zwart krijt voor hoogsels, diepte en schaduw. In de achtergrond is een landschap geschetst met bomen of struiken. De titel van de studie 'Antius en Herculus' staat onder de voorstelling in hoofdletters geschreven. De studie is getekend op papier van staand formaat. De linker bovenhoek is omgeplooid en vastgelijmd onder het papieren etiket met de toegewezen wedstrijdletters 'K.K' van de leerling. De academiestempel en handtekening van directeur Jan Garemijn bevinden zich op de achterzijde.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Eustachius Malfeyt
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in houtskool of zwart krijt; hoogsels in wit krijt
Afmetingen 545 x 445 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0060.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.