Academische studie naar sculptuur: buste van Dionysos

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Jozef Karel De Meulemeester (tekenaar)

Datering

1793

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een buste van Dionysus, getekend door Jozef De Meulemeester uit Brugge in 1793. Met de tekening werd hij tweede in de prijswedstrijd; Albert Gregorius won toen de eerste prijs (0016.GRO0009.II). Beide leerlingen waren ingeschreven in de klas 'naar het plaester' aan de Academie Brugge (SAB, Academie, nr. 19). Voor de wedstrijd tekenden ze naar een…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een buste van Dionysus, getekend door Jozef De Meulemeester uit Brugge in 1793. Met de tekening werd hij tweede in de prijswedstrijd; Albert Gregorius won toen de eerste prijs (0016.GRO0009.II). Beide leerlingen waren ingeschreven in de klas 'naar het plaester' aan de Academie Brugge (SAB, Academie, nr. 19). Voor de wedstrijd tekenden ze naar een afgietsel van het hoofd van Dionysos. De buste van de jonge god wordt door De Meulemeester in driekwart aanzicht getekend, met haarband, lang krullend haar en neerwaartse blik. Het gebruikte tekenmedium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. Onder de tekening staat vermeld dat De Meulemeester afkomstig was uit de 'Bogarde schole' van Brugge. Bovenaan links is een papieren etiket op de tekening verlijmd met de toegewezen wedstrijdletter van de leerling (F) voor anonieme jurering. Bovenaan links staat de academiestempel, met de handtekeningen van Paul de Cock (directeur), Frans Vande Steene (secretaris) en Bernard Fricx (leraar). Het cijfer 2 duidt op de gewonnen prijs: De Meulemeester werd tweede.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jozef Karel De Meulemeester VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 631 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0033.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.