Academische studie naar sculptuur: buste van Proserpina

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Augustin van den Berghe (tekenaar)

Datering

1774

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een buste van Proserpina, getekend door Augustin van den Berghe in 1774. Hij nam deel aan de prijskamp en won toen de eerste prijs in de klas naar sculptuur aan de Academie Brugge. Het onderwerp van deze wedstrijdstudie is de buste van Proserpina, uit Bernini's beeldengroep 'De roof van Proserpina'. De sculptuur wordt foutief omschreven…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een buste van Proserpina, getekend door Augustin van den Berghe in 1774. Hij nam deel aan de prijskamp en won toen de eerste prijs in de klas naar sculptuur aan de Academie Brugge. Het onderwerp van deze wedstrijdstudie is de buste van Proserpina, uit Bernini's beeldengroep 'De roof van Proserpina'. De sculptuur wordt foutief omschreven als 'Het hooft van Lucrecia van Cavalier Bernin' in de lijst van afgietsels waarnaar getekend werd (SAB, Academie, nr. 19). De sokkel is driekwart naar links gedraaid, met het hoofd van Proserpina naar achter gekanteld, in driekwart naar rechts. De studie werd getekend met houtskool of zwart krijt als medium, gehoogd met wit krijt. Het tekenpapier is samengesteld uit twee vellen die aan elkaar verlijmd werden. De aantekeningen verwijzen naar de prijskamp. Linksboven werd de academiestempel op het papier gedrukt, met de handtekening van secretaris Charles Verhulst en daaronder de handtekening van Jan Garemijn, directeur van de Academie. Met het cijfer 1 (J) werd van den Berghe als primus benoemd. Dit wordt in de annotatie op de sokkel herhaald: Den eersten van de classe naer t' plaester. Rechtsboven staat de tekenletter van de leerling. Die correspondeert met de leerlingenlijst in een notitieboekje van Jan Garemijn (0000.GRO1676.7.23v.II). De oorspronkelijke tekenletter werd bedekt door de omgeplooide hoek met daarop de toegekende letter B. Van den Berghe maakte nog een tweede studie tijdens dit concours: 0016.GRO0044.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Augustin van den Berghe VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 655 x 437 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0045.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.