Academische studie naar sculptuur: Apollo

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jan de Meulemeester (tekenaar)

Datering

1770

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van Apollo, getekend door Jan de Meulemeester in 1770. De Meulemeester, afkomstig uit Brugge, maakte deze studie tijdens de prijskamp aan de Academie Brugge en won de eerste prijs in de klas 'naer plaester', zoals het opschrift bovenaan aangeeft. De Meulemeester tekende de staande Apollo voluit en frontaal. Hij wordt weergegeven als god van de muziek…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van Apollo, getekend door Jan de Meulemeester in 1770. De Meulemeester, afkomstig uit Brugge, maakte deze studie tijdens de prijskamp aan de Academie Brugge en won de eerste prijs in de klas 'naer plaester', zoals het opschrift bovenaan aangeeft. De Meulemeester tekende de staande Apollo voluit en frontaal. Hij wordt weergegeven als god van de muziek met een lauwerkrans en een lier. Zijn gezicht wordt in profiel naar links afgebeeld en hij wijst naar onder. Door het wijzende gebaar wordt het beeldhouwwerk omschreven als 'den Appolo wysenden' in een lijst met afgietsels van de sculptuurklas (SAB, Academie, nr. 19). De studie is getekend met zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt op tekenpapier dat samengesteld is uit twee aaneengelijmde vellen. Het is opmerkelijk dat er aan de afgesneden strook onderaan een extra papierstrookje bevestigd werd met kopspelden. Daarop zijn de tenen van Apollo getekend. Linksboven ondertekende directeur Jan Garemijn de wedstrijdtekening onder de academiestempel. Secretaris Verhulst plaatste rechts daarvan zijn handtekening. Rechtsboven is het wedstrijdnummer (7) van de leerling op het tekenpapier geschreven. Het oorspronkelijke tekennummer werd afgedekt door de omgeplooide hoek voor anonieme jurering. Uit de lijst in het notitieboek van Jan Garemijn weten we dat het nummer 9 onder de omgeplooide hoek schuilgaat (0000.GRO1676.4.II.29v). De Meulemeester tekende een tweede studie tijdens de wedstrijd: 0016.GRO0030.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jan de Meulemeester
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 675 x 441 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0031.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.