Academische studie naar sculptuur: buste van Proserpina

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Joseph De Rudder (tekenaar)

Datering

1782

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van de buste van Proserpina, getekend door Joseph De Rudder in 1782. Hij was toen ingeschreven als leerling in de klas 'naar het plaester' aan de Academie van Brugge. De Rudder tekende deze studie tijdens het prijskamp. De buste, een detail uit Bernini's beeldengroep "De roof van Proserpina", werd hier in zijaanzicht getekend. Het gezicht van Proserpina is…
Lees meer
Academische studie van de buste van Proserpina, getekend door Joseph De Rudder in 1782. Hij was toen ingeschreven als leerling in de klas 'naar het plaester' aan de Academie van Brugge. De Rudder tekende deze studie tijdens het prijskamp. De buste, een detail uit Bernini's beeldengroep "De roof van Proserpina", werd hier in zijaanzicht getekend. Het gezicht van Proserpina is hierdoor frontaal afgebeeld. Daarbij ligt de focus op haar expressie en de rollende tranen over haar wang. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. Op de tekening is bovenaan rechts een papieren etiket verlijmd met daarop de teken- of wedstrijdletter van De Rudder (I). De handtekeningen linksboven zijn van Paul de Cock (directeur) en Frans Vande Steene (secretaris). Onderaan is een papierstrook aangelijmd en de bladranden zijn deels afgesneden. Op deze tekening is nergens een vermelding van de behaalde prijs. Toch weten we dat Joseph De Rudder de wedstrijd won en primus werd van de klas naar plaaster (SAB, Academie, nr. 19). Hij tekende nog een tweede studie, naar sculptuur van Hercules Farnese (0016.GRO0072.II) waarop zijn ranking wel vermeld staat. Guillielmus Geysen werd tweede tijdens dit concours (0014.GRO0031.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Joseph De Rudder
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 600 x 435 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0073.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.