Academische studie naar sculptuur: buste van Dionysos

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Albert Jakob Frans Gregorius (tekenaar)

Datering

1793

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische tekening naar sculptuur van een buste van Dionysus, getekend door Albert Gregorius in 1793. Gregorius was toen leerling aan de Academie Brugge in de klas 'naar het plaester', waarin naar afgietsels van sculpturen werd getekend. Met deze tekening won hij de eerste prijs met unanieme stemmen (SAB, Academie, nr. 19). Jozef De Meulemeester werd toen tweede (0014.GRO0033.II). Gregorius tekende…
Lees meer
Academische tekening naar sculptuur van een buste van Dionysus, getekend door Albert Gregorius in 1793. Gregorius was toen leerling aan de Academie Brugge in de klas 'naar het plaester', waarin naar afgietsels van sculpturen werd getekend. Met deze tekening won hij de eerste prijs met unanieme stemmen (SAB, Academie, nr. 19). Jozef De Meulemeester werd toen tweede (0014.GRO0033.II). Gregorius tekende de buste van Dionysus in driekwart aanzicht. De jonge god draagt een haarband in zijn lang krullend haar. Zijn blik is neerwaarts gericht. Er is een aangelijmde strook onderin met vermelding van de tekenaar en datum. De studie is uitgevoerd in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt. Linksboven is de tekenletter 'G' op het papier verlijmd die Gregorius toegewezen kreeg. Paul de Cock (directeur) en Bernard Fricx (leraar) plaatsten hun handtekening linksboven op de academiestempel. Het cijfer 1 duidt op de gewonnen prijs. Gregorius nam eveneens deel aan het concours in de categorie compositie en won ook daar de eerste prijs (0014.GRO0042.II) met unanieme stemmen.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Albert Jakob Frans Gregorius VIAF
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 582 x 432 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0009.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.