Portret van Albert de Grass en Marie-Anne Pardo met hun gezin

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacob (I) van Oost

Datering

circa 1668

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Het gezin is voorgesteld op een terras, voor een parkachtige achtergrond. De man en de vrouw zitten naast elkaar, omgeven door hun kinderen. Links achter de moeder staat een bediende met een schaal fruit. Voor haar zit een kindermeisje bij een hooguit tweejarig kind. Het kind draagt een ketting met geboortepenning, wat - voor zover bekend - enkel door jongens…
Lees meer
Het gezin is voorgesteld op een terras, voor een parkachtige achtergrond. De man en de vrouw zitten naast elkaar, omgeven door hun kinderen. Links achter de moeder staat een bediende met een schaal fruit. Voor haar zit een kindermeisje bij een hooguit tweejarig kind. Het kind draagt een ketting met geboortepenning, wat - voor zover bekend - enkel door jongens werd gedragen. In zijn linkerhand, dat door zijn moeder wordt vastgegrepen, houdt hij enkele anjers. De andere hand van de moeder reikt naar het fruit op de schaal die door de oudste dochter rechts wordt aangereikt. Uiterst rechts ziet men nog twee kleinere kinderen, met een hond. Erachter staat een jongeman, gekleed als jager, met in zijn ene hand een geweer en in zijn andere een geschoten haas. Verschillende details in dit schilderij verduidelijken de typisch zeventiende-eeuwse huwelijkssymboliek. De fruitschalen, de anjers en de peer in de hand van het uiterst rechtse kind zinspelen allemaal op vruchtbaarheid. De vader, centraal op het doek, maakt een nadrukkelijk gebaar naar rechts, verwant aan dat op Van Oosts 'Portret van een Brugse familie' (0000.GRO0181.I). Met dit gebaar duidt hij zowel zijn grondbezit als zijn progenituur, met name zijn oudste zoon, aan. De identificatie van de familie is mogelijk door de afbeelding van de links bovenaan aangebrachte wapens van de families Grass en Pardo. Albert de Grass was enkele malen schepen en burgemeester in Brugge, lid van het Sint-Jorisgilde en voogd over het Magdalenagasthuis. In 1658 huwde hij met Marie-Anne Pardo.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.