Visioen van de heilige Antonius van Padua

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacob (I) van Oost

Datering

circa 1640 - circa 1650

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
In een van de oudst bekende levenslegenden, het Liber Miraculorum van 1360, wordt verhaald dat Antonius, tijdens een reis door Frankrijk, in een visioen de Madonna met het Kind Jezus zag. Dit schilderij gaat terug op dit verhaal en toont de heilige in een een geijkte voorstelling: knielend voor het Kind Jezus, dat voor hem verschijnt op een wolk omgeven…
Lees meer
In een van de oudst bekende levenslegenden, het Liber Miraculorum van 1360, wordt verhaald dat Antonius, tijdens een reis door Frankrijk, in een visioen de Madonna met het Kind Jezus zag. Dit schilderij gaat terug op dit verhaal en toont de heilige in een een geijkte voorstelling: knielend voor het Kind Jezus, dat voor hem verschijnt op een wolk omgeven door engelenhoofdjes. Het lokale coloriet en de zilverachtige belichting herinnert aan de andere schilderijen van Jacob van Oost I uit de jaren 1640. Het werk is waarschijnlijk, samen met het gerelateerde werk met een andere scène uit het leven van de heilige Antonius (0000.GRO0178.I), vervaardigd voor de Brugse Minderbroederskerk. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, pp. 199-200.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.