Heilige Augustinus wast de voeten van Christus

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacob (I) van Oost

Datering

1656 - 1657

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Het hier afgebeelde tafereel gaat terug op het verhaal van een onbekende pelgrim wiens voeten door de heilige Augustinus werden gewassen, en die zich vervolgens openbaarde als Christus. Het was een erg populair thema tijdens de Contrareformatie. Augustinus zit centraal op het schilderij, geknield voor de als pelgrim geklede Christus, naar wie hij opkijkt. Links staan twee medebroeders met brood…
Lees meer
Het hier afgebeelde tafereel gaat terug op het verhaal van een onbekende pelgrim wiens voeten door de heilige Augustinus werden gewassen, en die zich vervolgens openbaarde als Christus. Het was een erg populair thema tijdens de Contrareformatie. Augustinus zit centraal op het schilderij, geknield voor de als pelgrim geklede Christus, naar wie hij opkijkt. Links staan twee medebroeders met brood, een kruik water en linnen. Rechts een knielende jongen. Het tafereel wordt verlicht door een klein raam bovenaan, nog deels weergegeven onder de afgeronde bovenzijde van het doek. Dit werk maakte deel uit van een reeks schilderijen die Van Oost in 1656-1657 schonk aan de Sint-Trudoabdij, als bruidsschat voor zijn dochter Maria, die daar als non was ingetreden. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, pp. 201-202.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.