De naastenliefde van de heilige Martinus

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacob (I) van Oost

Datering

circa 1630 - circa 1657

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Nadat Martinus in dienst getreden was bij het Romeinse leger diende hij in Gallië. Voor de stadspoort van Amiens trof hij een bedelaar, die rilde van de kou. De heilige sneed zijn krijgsmantel doormidden om een helft ervan aan de arme man te schenken. Dit legendarisch gebaar van naastenliefde wordt door Van Oost hier in beeld gebracht. Jacob van Oost…
Lees meer
Nadat Martinus in dienst getreden was bij het Romeinse leger diende hij in Gallië. Voor de stadspoort van Amiens trof hij een bedelaar, die rilde van de kou. De heilige sneed zijn krijgsmantel doormidden om een helft ervan aan de arme man te schenken. Dit legendarisch gebaar van naastenliefde wordt door Van Oost hier in beeld gebracht. Jacob van Oost schilderde dit werk in 1656-1657. Het maakte samen met 'Heilige Augustinus wast de voeten van Christus' deel uit van de bruidsschat die de schilder aan zijn dochter schonk bij haar intrede in het klooster van Sint-Trudo in Brugge. Het werk kan stilistisch en compositorisch in verband gebracht worden met het beroemde schilderij van Sint-Martinus door Anthony van Dyck uit ca. 1620, en met de iets latere interpretatie van Gaspar de Crayer. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, p. 202.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.