Portret van Jan van de Vijvere, deken van het Brugse chirurgijnsambacht

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacob (I) van Oost

Datering

circa 1660 - circa 1670

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Jan van de Vijvere is hier afgebeeld in een losse, vrij nonchalante houding, met de blik afgewend van de toeschouwer. Hij steunt op een console waarop een boek en een trepanatieboor liggen. Zijn houding is ongetwijfeld geïnspireerd door de late portretstijl van Anthony van Dyck. Het is een laat werk van Jacob van Oost I, waarschijnlijk geschilderd in de jaren…
Lees meer
Jan van de Vijvere is hier afgebeeld in een losse, vrij nonchalante houding, met de blik afgewend van de toeschouwer. Hij steunt op een console waarop een boek en een trepanatieboor liggen. Zijn houding is ongetwijfeld geïnspireerd door de late portretstijl van Anthony van Dyck. Het is een laat werk van Jacob van Oost I, waarschijnlijk geschilderd in de jaren 1660. Het is vrij zeker dat het schilderij niet werd vervaardigd ter gelegenheid van de aanstelling van Van de Vijvere tot deken van de Brugse geneesherengilde in 1693-1694, wat het negentiende-eeuwse opschrift op de achterzijde vermeldt. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, p. 200.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.