De waarzegster

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacob (I) van Oost

Datering

circa 1650 - circa 1671

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Een jonge officier, begeleid door een dienstknaap, laat zijn rechterhand lezen door een waarzegster. Naast de waarzegster kijkt een oude vrouw toe. Het thema van de waarzeggerij heeft in de schilderkunst van het noorden een lange traditie, en bezit steeds een pejoratieve bijbetekenis. Bijgeloof, zelfbedrog en het afwijken van het door God uitgestippelde lot worden daarbij gehekeld. Zowel het thema…
Lees meer
Een jonge officier, begeleid door een dienstknaap, laat zijn rechterhand lezen door een waarzegster. Naast de waarzegster kijkt een oude vrouw toe. Het thema van de waarzeggerij heeft in de schilderkunst van het noorden een lange traditie, en bezit steeds een pejoratieve bijbetekenis. Bijgeloof, zelfbedrog en het afwijken van het door God uitgestippelde lot worden daarbij gehekeld. Zowel het thema als de voorstelling, met monumentale figuren, hebben een duidelijke Caravaggeske oorsprong. Van Oost heeft zich vooral in de jaren 1630 laten beïnvloeden door Caravaggio, maar het kostuum van de officier op dit schilderij wijst op een datering van na 1650. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, p. 206.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.