Portret van een theoloog met zijn secretaris

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacob (I) van Oost

Datering

1668

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Een theoloog, waarschijnlijk een jezuïet, leest de conciliebesluiten en becommentarieert ze. Zijn seculiere secretaris noteert. Links staat de lezenaar, versierd met een sculptuur van een Calvariegroep, en met deel 36 van de verzamelde conciliebesluiten er op. Rechts een werktafel met een rijk gekleurd tafelkleed, waaraan de priester en de secretaris zitten. Op de tafel bevinden zich studie-attributen, zoals een wereldbol…
Lees meer
Een theoloog, waarschijnlijk een jezuïet, leest de conciliebesluiten en becommentarieert ze. Zijn seculiere secretaris noteert. Links staat de lezenaar, versierd met een sculptuur van een Calvariegroep, en met deel 36 van de verzamelde conciliebesluiten er op. Rechts een werktafel met een rijk gekleurd tafelkleed, waaraan de priester en de secretaris zitten. Op de tafel bevinden zich studie-attributen, zoals een wereldbol en een boek. Erachter ziet men een boekenkast met bijbeluitgaven en literatuur op het gebied van theologie, exegese en kerkelijk recht. Zoals vaak, inspireert Van Oost zich ook hier weer op de portretten van Anthony van Dyck. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, p. 198; E. Tahon, in: musea@brugge, augustus 2003, pp. 13-14.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.