Stilleven met groenten en vruchten

Public Domain

Kunstenaar / maker

Jan Pauwel I Gillemans (schilder)

Periode

17de eeuw
De Antwerpse barokschilder Jan Pauwel I Gillemans is vooral bekend om zijn bloem- en fruitstukken in de stijl van Jan Davidsz. de Heem. Ze worden gekenmerkt door de bestudeerde compositie, de geslaagde kleurenharmonie, de nauwkeurige stofweergave van de verschillende objecten en de gedetailleerde weergave van bloemen en fruit in al hun verscheidenheid. Tegen een donkere achtergrond staat centraal een Delfts…
Lees meer
De Antwerpse barokschilder Jan Pauwel I Gillemans is vooral bekend om zijn bloem- en fruitstukken in de stijl van Jan Davidsz. de Heem. Ze worden gekenmerkt door de bestudeerde compositie, de geslaagde kleurenharmonie, de nauwkeurige stofweergave van de verschillende objecten en de gedetailleerde weergave van bloemen en fruit in al hun verscheidenheid. Tegen een donkere achtergrond staat centraal een Delfts blauwe kom met citrusvruchten. Ze wordt omringd met groenten en fruit uit verschillende seizoenen. Hieruit valt op te maken dat het stilleven geen momentopname is, maar een artificiële constructie. Dergelijke composities stonden symbool voor de vergankelijkheid. Over de symbolische betekenis van de afzonderlijke details bestaat er geen overeenstemming.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.