Meyssens, Joannes (graveur), Lievens, Jan (ontwerper), Meyssens, Joannes (uitgever), Portret van Daniël Seghers
Meyssens, Joannes (graveur), Lievens, Jan (ontwerper), Meyssens, Joannes (uitgever), Portret van Daniël Seghers, PK.OP.09090, Collectie Stad Antwerpen, Museum Plantin-Moretus
publiek domein

Daniël Seghers

Meer over Daniël Seghers

Biografie
Meer info

De jezuïet Daniël Seghers is een schilder die het grootste deel van zijn leven in Antwerpen werkzaam is. Hij is een leerling van Jan Brueghel I (1568-1625) en staat in hoofdzaak bekend omwille van zijn bloemstukken.

Daniël Seghers is gespecialiseerd in het vervaardigen van guirlandes en festoenen opgebouwd uit bloemen, die als een frame rond devotionele taferelen, al dan niet in niches of in medaillons, worden geplaatst. De devotionele taferelen zijn voor rekening van andere kunstenaars, onder wie schilders als Peter Paul Rubens (1577-1640), Erasmus Quellinus II (1607-1678) en Abraham van Diepenbeeck (1596-1675). Daarnaast schildert Seghers ook bloemenvazen.

Er is sprake van symbolische overeenkomsten tussen het soort bloemen en de religieuze taferelen, met name wat de heiligen betreft. Stilistisch is er in het begin de duidelijke invloed van Jan Brueghel I. Vanaf 1630 streeft Seghers naar een levendiger schildering van bloemen in natuurlijker ogende arrangementen. Seghers' bloemen lichten op tegen de donkere achtergrond en hebben een sculpturaal karakter. Bloeitijden worden, net als bij Brueghel, niet gerespecteerd.

In het werk van Seghers kan men de contrareformatorische boodschap van de jezuïetenorde aflezen. Naast de duidelijke betekenis van de devotionele taferelen moeten de bloemen de contemplatie van de gelovige aanwakkeren.

Seghers schildert voor een internationaal cliënteel: zowel belangrijke geestelijken als wereldse machthebbers behoren tot zijn klantenbestand. Het werk van Daniël Seghers krijgt veel navolging.

3 december 1590

Daniël Seghers wordt geboren in Antwerpen.

Circa 1601

Seghers' vader Pierre sterft. De jonge Seghers verhuist samen met zijn moeder naar het noorden, waarschijnlijk naar Utrecht. Dit omwille van de bekering van Seghers' moeder tot het calvinisme.

1605-1609

Seghers is werkzaam in Utrecht.

1609

De kunstenaar is werkzaam in Antwerpen.

1611

Seghers wordt vrijmeester in het Antwerpse Sint-Lucasgilde.

1614

Na zich bekeerd te hebben tot het katholicisme vervoegt de kunstenaar als lekenbroeder de orde van de jezuïeten in Mechelen.

1621

Daniël Seghers is schilder aan het Collège de Bruxelles en schildert twee grote bloemenguirlandes voor de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele.

1625

De kunstenaar legt de geloften af als priester. Hij zal vanaf nu zijn werken signeren met Daniel Seghers Societatis Jesu.

1625-1627

Seghers is in deze periode aanwezig in Rome. De kunstenaar werkt samen met Nicolas Poussin (1594-1665) aan enkele religieuze schilderijen.

Voor kardinaal Ludovisi schildert Seghers een bloemenguirlande die vervolledigd wordt door putti van de hand van de schilder Domenichino (1581-1641).

1627

De kunstenaar is terug in Antwerpen.

1649

Karel II, koning van Engeland, bezoekt Seghers in zijn studio in Antwerpen.

2 november 1661

Daniël Seghers overlijdt in Antwerpen.

Tekst: Matthias Depoorter

Lees meer
Lees minder
RKD https://rkd.nl/explore/artists/71799
Wikidata https://www.wikidata.org/wiki/Q928466
VIAF https://viaf.org/viaf/13178397

Werken van Daniël Seghers

Bloemenkrans met Immaculata Conceptio
ca. 1640 - ca. 1645 Erasmus II Quellinus
,
Daniël Seghers
Museum voor Schone Kunsten Gent
Bloemenkrans
Museum voor Schone Kunsten Gent
Heilige Ignatius van Loyola in een bloemenkrans
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Madonna in een bloemenkrans
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Portret van een man in een bloemenkrans
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Heilige Familie in een bloemenkrans
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Schrijf je in voor de kunst- en erfgoednieuwsbrief van vlaamsekunstcollectie.be en artinflanders.be

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.