Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Pierre de Pauw (tekenaar)

Datering

1843

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een mannelijk naakt, naar levend model getekend door Pierre de Pauw in 1843. Het gaat om een wedstrijdstudie, door De Pauw getekend tijdens het concours aan de Academie Brugge. Als winnaar van het concours won hij een zilveren medaille. De Pauw won dat jaar ook een gouden medaille als prijs van excellentie (SAB, Academie, nr. 51). Het…
Lees meer
Academische studie van een mannelijk naakt, naar levend model getekend door Pierre de Pauw in 1843. Het gaat om een wedstrijdstudie, door De Pauw getekend tijdens het concours aan de Academie Brugge. Als winnaar van het concours won hij een zilveren medaille. De Pauw won dat jaar ook een gouden medaille als prijs van excellentie (SAB, Academie, nr. 51). Het naaktmodel is frontaal afgebeeld in staande pose. De man steunt op het rechterbeen terwijl de linkerknie op een houten sokkel rust. Met uitgestrekte linkerarm grijpt hij naar een touw dat in de lucht hangt. Hij houdt zijn andere arm omlaag, met gestrekte duim en wijsvinger. Het gezicht van de man is in driekwart naar rechts afgebeeld, met een omlaag kijkende blik. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. Bij de aantekening linksboven springt de verwijzing naar Antwerpen in het oog, net als de handtekening van de secretaris van de jury, Outendirck. Archiefdocumenten tonen aan dat de wedstrijdstudies van de leerlingen aan de Academie Brugge in 1843 beoordeeld werden door een externe jury, onder leiding van de Antwerpse gouverneur. Dit gebeurde in twee zittingen, waarvan de tweede doorging op 2 april, zoals het opschrift linksboven aangeeft. Daarbij werd door de Antwerpse jury een lijst opgesteld met een rangschikking van de tekenletters volgens de behaalde prijs. De Pauw tekende anoniem onder de toegewezen letter (B) en werd de winnaar van de wedstrijd met 80 punten (SAB, Academie, nr. 51 en 53).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Pierre de Pauw
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 625 x 482 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0402.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.