Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt, van op de rug gezien

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Auguste Van de Steene

Datering

1822

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een mannelijk naakt, getekend door Auguste Van de Steene in 1822. Van de Steene was toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0176.II) waarmee hij primus van zijn klas werd. Joseph Maes behaalde de tweede prijs (0022.GRO0372.II). Een naakte…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een mannelijk naakt, getekend door Auguste Van de Steene in 1822. Van de Steene was toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0176.II) waarmee hij primus van zijn klas werd. Joseph Maes behaalde de tweede prijs (0022.GRO0372.II). Een naakte man is voluit, van op de rug afgebeeld. Hij staat rechtop, zijn linkervoet wat naar buiten gedraaid. Het model houdt zijn rechterhand bovenop zijn hoofd terwijl hij met zijn andere hand aan een touw trekt dat op de grond aan een haak bevestigd is. Zijn gezicht is gedraaid, de blik naar de haak gericht. Van de Steene tekende deze studie in zwart krijt of houtskool, en voegde hoogsels in wit krijt toe. De aantekeningen duiden op zijn wedstrijddeelname. Op het verlijmde etiket staat zijn toegewezen tekenletter 'A'. Daarboven is de academiestempel met handtekening van directeur Ducq te zien. Dat Van de Steene eerste werd op de prijswedstrijd, werd daarnaast met een 'j' (of 1) genoteerd. Nadien werden zijn naam en afkomst, en het wedstrijdjaar linksonder opgeschreven.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Auguste Van de Steene VIAF RKD
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 584 x 446 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0177.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.