Academische studie naar prent: buste van een jager

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

François Brendonck (tekenaar)

Datering

1804

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een jager, getekend door François Brendonck in 1804. Brendonck was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp dat jaar maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0142.01.II) waarmee hij de eerste prijs behaalde. Beide studies zijn verlijmd in een album waarin verschillende prijstekeningen naar prenten werden verzameld. Op…
Lees meer
Academische studie naar prent van een jager, getekend door François Brendonck in 1804. Brendonck was toen leerling in de eerste klas naar prenten aan de Academie Brugge. Voor de prijskamp dat jaar maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0142.01.II) waarmee hij de eerste prijs behaalde. Beide studies zijn verlijmd in een album waarin verschillende prijstekeningen naar prenten werden verzameld. Op deze studie is een jager frontaal afgebeeld tot aan de borst. Zijn gezicht is in profiel naar links weergegeven. De man draagt een pels en mantel over zijn schouders, vastgemaakt met een medaillon. Zijn lange haren zijn vastgebonden met een hoofdband. Op zijn rug draagt hij een gevulde pijlenkoker en handboog. Er is een figuratief element aan het uiteinde van de boog (honden -of drakenkopje). Naar welke prent Brendonck hier kopieerde is nog onduidelijk. Zijn studie is gemaakt met zwart krijt of houtskool en de bladranden zijn afgesneden. De verscheidene aantekeningen wijzen op de wedstrijddeelname van Brendonck. Links is de academiestempel te zien met daarboven een handtekening van Jan Donaas Seghers, leraar klassen naar prenten. Het etiket met tekennummer '8.', dat voor deze wedstrijd aan Brendonck werd toegewezen, bedekt deels deze handtekening. Nadat Brendonck de eerste prijs won, werd dit rechtsboven met een 'j' genoteerd. Onderaan werden nadien zijn naam, afkomst en het jaartal van de wedstrijd opgeschreven.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker François Brendonck
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool
Afmetingen 558 x 426 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0142.02.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.