Academische studie naar sculptuur: de stervende slaaf

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Lodewijk Jozef van Peteghem (tekenaar)

Datering

1843

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van de stervende slaaf, getekend door Lodewijk van Peteghem in 1843. Het gaat om een wedstrijdstudie van een afgietsel van de stervende slaaf, naar het marmeren beeldhouwwerk van Michelangelo (1513-1515). De sculptuur is frontaal getekend met zwart krijt of houtskool en afgewerkt met hoogsels in wit krijt. Van Peteghem maakte deze studie tijdens de wedstrijd aan…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van de stervende slaaf, getekend door Lodewijk van Peteghem in 1843. Het gaat om een wedstrijdstudie van een afgietsel van de stervende slaaf, naar het marmeren beeldhouwwerk van Michelangelo (1513-1515). De sculptuur is frontaal getekend met zwart krijt of houtskool en afgewerkt met hoogsels in wit krijt. Van Peteghem maakte deze studie tijdens de wedstrijd aan de Academie Brugge, maar de beoordeling gebeurde door een externe jury uit Antwerpen. De aantekening rechtsboven verwijst hiernaar. Uit archiefdocumenten blijkt dat er twee zittingen waren, waarin de jury uit Antwerpen de tekeningen van de Brugse academiestudenten beoordeelde. De tweede zitting, geleid door de gouverneur van Antwerpen, vond plaats op 2 april. Een lijst werd opgesteld met de rangschikking van de tekenletters volgens de behaalde prijs. De toegewezen letter waaronder Van Peteghem anoniem tekende (T) staat zowel op de tekening als in de lijst (SAB, Academie, nr. 51). Hij werd met deze tekening eerste in de klas naar plaaster met 90 punten (SAB, Academie, nr. 53).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Lodewijk Jozef van Peteghem
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 620 x 476 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0022.GRO0624.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.