Academische studie naar sculptuur: buste van Caracalla

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Antoon Steens (tekenaar)

Datering

1804

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een buste van Caracalla, getekend door Antoon Steens in 1804. Steens was toen leerling in de klas naar sculptuur aan de Academie Brugge. Voor de prijswedstrijd in deze klas maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0146.II). Hij werd hierbij tweede, Benedictus de Brauwer werd eerste, al bleven zijn studies niet bewaard (SAB, Academie, nr. 19)…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een buste van Caracalla, getekend door Antoon Steens in 1804. Steens was toen leerling in de klas naar sculptuur aan de Academie Brugge. Voor de prijswedstrijd in deze klas maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0146.II). Hij werd hierbij tweede, Benedictus de Brauwer werd eerste, al bleven zijn studies niet bewaard (SAB, Academie, nr. 19). Een buste van Caracalla is frontaal weergegeven, zijn gezicht in driekwart naar rechts. De Romeinse keizer (regeerperiode A.D. 211-217) met krullend haar en korte baard wordt afgebeeld met een strenge blik en frons. Over zijn schouders ligt een doek gedrapeerd. Deze studie werd getekend in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. De bladranden zijn rondom afgesneden. Verschillende aantekeningen verwijzen naar de wedstrijddeelname van. Rechtsboven werd de toegewezen tekenletter 'L' verlijmd, waaronder Steens anoniem tekende. Linksboven is de academiestempel met handtekening van directeur van der Donckt te zien. Dat Steens tweede werd in de wedstrijd, werd ook linksboven genoteerd. Nadien werd een aantekening met zijn naam, het jaartal en zijn behaalde prijs (cf. secondus) onderaan toegevoegd.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Antoon Steens
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt
Afmetingen 580 x 442 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0123.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.