Academische studie naar sculptuur: Apollo Medici

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Albert Jakob Frans Gregorius (tekenaar)

Datering

1793

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar de sculptuur van Apollo Medici, getekend door Albertus Gregorius in 1793. Gregorius maakte deze studie als leerling aan de Academie Brugge in de klas naar sculptuur, ook 'bosse of plaester' genoemd. Hij maakte toen twee studies van sculpturen (zie ook 0016.GRO0009.II). Ook in de compositieklas maakte hij een studie (0014.GRO0042.II). Met deze tekeningen behaalde Gregorius de eerste…
Lees meer
Academische studie naar de sculptuur van Apollo Medici, getekend door Albertus Gregorius in 1793. Gregorius maakte deze studie als leerling aan de Academie Brugge in de klas naar sculptuur, ook 'bosse of plaester' genoemd. Hij maakte toen twee studies van sculpturen (zie ook 0016.GRO0009.II). Ook in de compositieklas maakte hij een studie (0014.GRO0042.II). Met deze tekeningen behaalde Gregorius de eerste prijs met unanieme stemmen (SAB, Academie, nr. 19). Zijn klasgenoot Jozef De Meulemeester werd tweede in categorie tekenen naar 'bosse'. Als onderwerp voor deze studie werd getekend naar een afgietsel van het beeldhouwwerk Apollo Medici. Apollo is naakt afgebeeld, staat frontaal in contrapost met zijn rechterarm op zijn hoofd en zijn linkerarm op de boomstronk. Aan de stam hangt zijn pijlenkoker. Onderin is er een papierstrook aangelijmd. Daarop is het onderste deel van het beeldhouwwerk getekend en staat de vermelding van Gregorius' naam en het jaartal van de wedstrijd. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Het etiket met de letter 'G' is linksboven op het papier verlijmd. Dit is de tekenletter die werd toegewezen aan Gregorius tijdens de wedstrijd. Daarnaast staan de handtekeningen van directeur Paul de Cock, secretaris Frans Vande Steene en leraar Bernard Fricx, bij de academiestempel.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Albert Jakob Frans Gregorius VIAF
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 628 x 451 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0014.GRO0043.II
Beschrijving
Onderwerpen figuurvoorstellingen , mythologie
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.