Portret van Jan-Filips van Boonem, deken van het Brugse Sint-Jorisgilde

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Jacob (I) van Oost

Datering

1665

Periode

17de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Jan-Filips van Boonem, heer van Beverencourt en Werve, speelde in de tweede helft van de zeventiende eeuw een belangrijke rol in het politieke leven van Brugge, waar hij toen talloze malen raadsman, schepen en burgemeester was. In 1665 werd hij gekozen tot hoofdman van de Brugse kruisboog- en schuttersgilde van Sint-Joris. Waarschijnlijk was deze gelegenheid de aanleiding tot het bestellen…
Lees meer
Jan-Filips van Boonem, heer van Beverencourt en Werve, speelde in de tweede helft van de zeventiende eeuw een belangrijke rol in het politieke leven van Brugge, waar hij toen talloze malen raadsman, schepen en burgemeester was. In 1665 werd hij gekozen tot hoofdman van de Brugse kruisboog- en schuttersgilde van Sint-Joris. Waarschijnlijk was deze gelegenheid de aanleiding tot het bestellen van dit portret en zijn door Jacob van Oost II uitgevoerde pendant, het Portret van Leonard van Kerckhove (0000.GRO0182.I). De geportretteerde is hier weergegeven tot aan de knieën. Hij houdt het lichaam in driekwartswending naar de toeschouwer en kijkt naar links. Zijn rechterarm steunt op de rugleuning van een stoel; in zijn hand draagt hij een gouden vogel aan een rood lint, het waardigheidsteken van zijn ambt. Zijn linkerhand houdt hij tegen zijn heup gedrukt. De nonchalante pose van de voorgestelde hoofdman is geïnspireerd door de portretstijl van Anthony van Dyck. (Naar: H. Vlieghe, Stedelijke Musea Brugge. Catalogus Schilderijen 17de en 18de eeuw, Brugge, 1994, pp. 195-196.)
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.