Haan en hennen

Public Domain

Kunstenaar / maker

Aelbert Cuyp (schilder)

Datering

ca. 1650

Periode

17de eeuw
Op dit schilderij hebben drie kippen en een haan zich dicht bijeen verzameld aan de rand van een poel. Bij dat water ligt een bundeltje stro, een gebroken aardewerken kruik en wat mosselschelpen. Het licht komt van links en accentueert de borstpartij van de haan. Mosselen waren het voedsel van de allerarmsten. De schelpen werden voor kippen gebruikt als aanvullende…
Lees meer
Op dit schilderij hebben drie kippen en een haan zich dicht bijeen verzameld aan de rand van een poel. Bij dat water ligt een bundeltje stro, een gebroken aardewerken kruik en wat mosselschelpen. Het licht komt van links en accentueert de borstpartij van de haan. Mosselen waren het voedsel van de allerarmsten. De schelpen werden voor kippen gebruikt als aanvullende voedingstof voor kalk. De voorstelling brengt echter nog een andere boodschap. Sinds de oudheid stonden oesters bekend als afrodisiacum; de haan was een symbool van mannelijkheid, heerszucht en potentie.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.