Dierenstudie

Public Domain

Kunstenaar / maker

Nicolaes Pietersz. Berchem (schilder)

Datering

ca. 1645

Periode

17de eeuw
In de zeventiende eeuw werd het in de Nederlanden een mode om een reis naar Italië te ondernemen. Bij veel schilders werd het Italiaanse landschap het hoofdthema in hun werk. Het werk van deze italianiserende landschapschilders’ of ‘italianisanten’, is meestal gefantaseerd. De voorstelling wordt gewoonlijk overstraald door een sfeervol zuiders zonlicht. In die context moet dit schilderij worden gezien, en…
Lees meer
In de zeventiende eeuw werd het in de Nederlanden een mode om een reis naar Italië te ondernemen. Bij veel schilders werd het Italiaanse landschap het hoofdthema in hun werk. Het werk van deze italianiserende landschapschilders’ of ‘italianisanten’, is meestal gefantaseerd. De voorstelling wordt gewoonlijk overstraald door een sfeervol zuiders zonlicht. In die context moet dit schilderij worden gezien, en niet als een zeldzame dierenstudie van Berchem, zoals tot nog toe werd gedacht. In werkelijkheid is Dieren een fragment uit een groter schilderij. De os rechts is letterlijk afgesneden en maakt de compositie tot een disharmonisch geheel.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.