Roerdomp en eenden door honden verrast

Public Domain

Kunstenaar / maker

Joannes Fijt (schilder)

Periode

17de eeuw
Joannes Fijt was vermoedelijk een leerling van Frans Snijders en de leermeester van Peter Boel. In Antwerpen leidde hij een productief en succesvol atelier. Verschillende composities bestaan dan ook in meerdere replieken. Als specialist in het stilleven – hij schilderde zowel bloem- en vruchtstillevens als jacht- en dierstukken - heeft hij het genre blijvend beïnvloed, zowel in Italië als in…
Lees meer
Joannes Fijt was vermoedelijk een leerling van Frans Snijders en de leermeester van Peter Boel. In Antwerpen leidde hij een productief en succesvol atelier. Verschillende composities bestaan dan ook in meerdere replieken. Als specialist in het stilleven – hij schilderde zowel bloem- en vruchtstillevens als jacht- en dierstukken - heeft hij het genre blijvend beïnvloed, zowel in Italië als in de Nederlanden. Zijn stijl werd door talrijke navolgers gekopieerd. Wegens de schoonheid van zijn penseelvoering en de rijkdom van de dik opgebrachte verfmaterie wordt Fijt beschouwd als onze belangrijkste dierenschilder. In zijn Roerdomp door eenden en honden verrast storten de honden links op het schilderij zich op de verschrikte eenden en op een roerdomp, die zich met gespreide vleugels trachten te verdedigen. Door de asymmetrische compositie en de dynamische beweging van de levendig geschilderde dieren, in combinatie met de fijnzinnige weergave van hun vacht en vederkleed, verkrijgt de kunstenaar hier een uiterst realistisch en waarachtig tafereel.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.