Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Adrianus Wulffaert (tekenaar)

Datering

1824

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een mannelijk naakt, getekend door Adrianus Wulffaert in 1824. Wulffaert was afkomstig uit Goes en toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0183.II) waarmee hij primus van zijn klas werd. Leopold van Turnhout werd tweede (0022.GRO0375.II). Een naakte man…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een mannelijk naakt, getekend door Adrianus Wulffaert in 1824. Wulffaert was afkomstig uit Goes en toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de wedstrijd om prijs maakte hij twee studies (zie ook 0016.GRO0183.II) waarmee hij primus van zijn klas werd. Leopold van Turnhout werd tweede (0022.GRO0375.II). Een naakte man is voluit en frontaal afgebeeld. Hij staat in rechtop met zijn linkervoet bovenop een hoge blok en naar buiten gedraaid. Met gestrekte rechterarm steunt het model op zijn dijbeen. Zijn andere arm houdt hij omhoog, zijn hand bovenop zijn hoofd. Hij kijkt naar opzij, het gezicht weergegeven in profiel naar rechts. Wulffaert tekende deze studie in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt. De aantekeningen duiden op zijn wedstrijddeelname. Op het etiket staat zijn toegewezen tekenletter 'D'. Daarboven is de academiestempel met handtekening van directeur Ducq te zien. Dat Wulffaert eerste werd, noteerde men linksonder met een 'J.' (of 1.). Nadien werden ook zijn naam en afkomst, en het wedstrijdjaar opgeschreven. Hoewel er dat jaar wel prijzen werden uitgedeeld, zouden de feestelijkheden niet worden georganiseerd. Uit een notitie op de feestzang blijkt dat het niveau voor de prijswedstrijd in 1824 ondermaats lag. De leraren zouden hun leerlingen de komende jaren meer moeten aanmoedigen anders zou de academie 'met groote schreven tot haeren onderganck' gaan (SAB, Academie, nr. 90).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Adrianus Wulffaert VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, met hoogsels wit krijt
Afmetingen 598 x 455 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0182.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.