Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

François van der Donckt (tekenaar)

Datering

1814

Periode

19de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door François van der Donckt in 1814. Van der Donckt was toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de prijswedstrijd maakte hij twee studies (zie ook 0014.GRO0080.II) Hij behaalde hiermee de eerste prijs van zijn klas. Joannes Lernous werd toen tweede (0022.GRO0363.II) Het naaktmodel…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een staande naakte man, getekend door François van der Donckt in 1814. Van der Donckt was toen leerling in de klas naar model aan de Academie Brugge. Voor de prijswedstrijd maakte hij twee studies (zie ook 0014.GRO0080.II) Hij behaalde hiermee de eerste prijs van zijn klas. Joannes Lernous werd toen tweede (0022.GRO0363.II) Het naaktmodel is voluit en frontaal afgebeeld. De man staat in contrapost voor een hoge sokkel. Hij leunt met zijn elleboog op een kussen dat op de sokkel ligt. Hij kijkt naar opzij, het gezicht weergegeven in driekwart naar naar rechts. In zijn rechterhand houdt hij een lange stok vast. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, opgehoogd met wit krijt. De aantekeningen wijzen op van der Donckts wedstrijddeelname. Linksboven is de academiestempel te zien met daarbij de handtekeningen van secretaris Roels en leraar Fricx. Op het etiket staat de tekenletter 'O' die voor deze wedstrijd aan van der Donckt werd toegewezen. Dat hij eerste werd, noteerde men met een 'J.' (1). In de aantekeningen linksonder worden de naam van de leerling, zijn afkomst en het wedstrijdjaar vermeld.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker François van der Donckt
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 594 x 440 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0134.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.