Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Pieter Goddyn (tekenaar)

Datering

1772

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een staand mannelijk naakt, getekend naar levend model door Pieter Goddyn in 1772. Hij maakte deze studie tijdens het prijskamp aan de Academie Brugge en won de eerste prijs van zijn klas. Het naaktmodel wordt staand afgebeeld in contrapost, met zijn linkerarm leunend op de hoge sokkel naast hem. De man wijst met zijn rechterhand naar onder…
Lees meer
Academische studie van een staand mannelijk naakt, getekend naar levend model door Pieter Goddyn in 1772. Hij maakte deze studie tijdens het prijskamp aan de Academie Brugge en won de eerste prijs van zijn klas. Het naaktmodel wordt staand afgebeeld in contrapost, met zijn linkerarm leunend op de hoge sokkel naast hem. De man wijst met zijn rechterhand naar onder en kijkt naar boven. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, met hoogsels in wit krijt. Het papier werd aan de rechter bladrand afgesneden, terwijl de originele scheprand op de andere zijden behouden bleef. Rechtsboven staat de handtekening van Charles Verhulst, secretaris van de Academie, met daaronder de academiestempel en de handtekening van directeur Jan Garemijn. De letter 'H' is de tekenletter die Goddyn toegewezen kreeg voor de anonieme jurering van zijn studie. In de annotatie onderaan wordt hij vermeld als primus, wat ook aangeduid werd met het cijfer 1 bovenaan rechts. Goddyn tekende een tweede actie van het model: 0016.GRO0035.II. Pieter Van de Vivere won de tweede prijs: 0016.GRO0036.II. De poseersessie is vastgelegd in het notitieboekje van Jan Garemijn (0000.GRO1676.5.II.14v-17v). Hij schetste de geselecteerde pose (actie 23) van het model en schreef de data in de kantlijn. De leerlingen tekenden vier opeenvolgende avonden in februari en nog eens twee avonden in maart 1772. Het poserende model was Percyn. De klas was opgedeeld in twee groepen van vijf leerlingen. Goddyn zat in de tweede klas. Garemijn noteerde ook de toegewezen tekenletters van de leerlingen.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Pieter Goddyn VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 657 x 443 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0034.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.