Academische studie naar levend model: staand mannelijk naakt met draak

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Pieter Van de Vivere (tekenaar)

Datering

1774

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie van een staand mannelijk naakt, getekend naar levend model in 1774 door Pieter Van de Vivere. Hij maakte deze studie tijdens de prijskamp aan de Academie Brugge in de klas naar levend model. Hij won toen de tweede prijs, zoals de annotatie onderaan aangeeft. Het naaktmodel wordt staand afgebeeld in een decor met een draak. Het model draagt…
Lees meer
Academische studie van een staand mannelijk naakt, getekend naar levend model in 1774 door Pieter Van de Vivere. Hij maakte deze studie tijdens de prijskamp aan de Academie Brugge in de klas naar levend model. Hij won toen de tweede prijs, zoals de annotatie onderaan aangeeft. Het naaktmodel wordt staand afgebeeld in een decor met een draak. Het model draagt een lauwerkrans, heeft een boog in zijn linkerhand en houdt zijn andere hand achter de rug. Daarin houdt hij een gedrapeerd doek dat tot op de grond reikt. De man kijkt naar onder, waar een draak aan zijn voeten ligt. Het dier wordt weergegeven met grote klauwen en een lange staart en ligt achter het model. Met een halfopen oog lijkt het dier overmeesterd te zijn. Op de verso staat een lijstje met de namen van de drie eerst gerangschikte leerlingen: [Albert] Riethaghe, P.V. Van de Vivere en C. Ballée. Het papier werd samengesteld door twee aangelijmde vellen. Het gebruikte medium is houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt. Jan Garemijn ondertekende linksboven als directeur van de Academie. Op de academiestempel plaatste secretaris Charles Verhulst zijn handtekening. Rechtsboven is de tekenletter (B) van de leerling in blauwe inkt op de geschreven. Dit is de oorspronkelijke tekenletter, die afgedekt werd tijdens het jurymoment met de toegewezen letter H (verso). Zo werd de studie anoniem beoordeeld door de wedstrijdjury. Hij tekende een tweede actie van het model: 0016.GRO0043.II. Klasgenoot Albertus Riethage won de wedstrijd en werd primus: 0016.GRO0040.II. De poseersessie werd door Garemijn gedocumenteerd in zijn notitieboekje (0000.GRO1676.7.II.16r). Het gaat om een snelle lijntekening van het model in bruine inkt, waarbij Garemijn naast de pose (26ste actie) ook de draak schetste. Hij schreef erbij dat het model Percyn vijf avonden poseerde voor de eerste klas of groep, van 17 tot 22 februari 1774. De tweede klas tekende de vijf daaropvolgende avonden.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Pieter Van de Vivere
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 646 x 443 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0042.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.