Academische studie naar levend model: zittend mannelijk naakt met schildersattributen

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Guillielmus Dumery (tekenaar)

Datering

1768

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een zittende naakte man met schildersattributen, getekend door Guillielmus Dumery in 1768. Hij maakte deze studie tijdens zijn deelname aan de wedstrijd van dat jaar aan de Academie van Brugge in de klas naar levend model. Hij won de eerste prijs, aangeduid op het tekenpapier met het cijfer 1 linksboven, en de vermelding 'Primus…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een zittende naakte man met schildersattributen, getekend door Guillielmus Dumery in 1768. Hij maakte deze studie tijdens zijn deelname aan de wedstrijd van dat jaar aan de Academie van Brugge in de klas naar levend model. Hij won de eerste prijs, aangeduid op het tekenpapier met het cijfer 1 linksboven, en de vermelding 'Primus naer 't model' (rechtsonder). Het afgebeelde model poseert voor een schildersdoek tussen rekwisieten en attributen. De naakte man zit op een vierkante blok. Zijn lichaam is een kwartslag naar rechts gedraaid. Met zijn rechterelleboog steunt hij op een zuilrestant waarop een doek gedrapeerd ligt. Het doek bedekt zijn lenden gedeeltelijk. Hij houdt een schilderpallet en penselen in zijn andere hand en leunt op het schildersdoek. Op het schildersdoek is een zittende figuur geschetst: een zittend mannelijk naakt in driekwart naar rechts. Voor het model liggen enkele attributen op de grond die verwijzen naar de beeldende kunsten: linksonder ligt een winkelhaak tegen de halfzuil, met daarnaast een buste van een man met beeldhouwersinstrumenten (hamer en beitel). Rechts van zijn voeten ligt een boek. Het naaktmodel kijkt naar onder en wijst naar de buste. De studie is uitgevoerd op tekenpapier van liggend formaat van twee aan elkaar gelijmde papieren dragers. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. De rechter bovenhoek is omgeplooid en draagt de toegewezen letter van de leerling voor de anonieme beoordeling 'B'. In deze hoek zien we ook de handtekening van assesseur Charles Albert de Schietere de Caprijcke en directeur Jan Garemijn. De academiestempel bevindt zich op de verso, waar Jan Garemijn nogmaals ondertekende. In het notitieboekje 0000.GRO1676.2.II documenteerde Garemijn deze poseersessie, die plaatsvond in maart 1768. Het model Floré poseerde toen de 30ste actie op zes opeenvolgende avonden. Dumery tekende nog een tweede studie tijdens deze wedstrijd: 0016.GRO0025.II. Bernardus Bauwens nam ook deel aan de wedstrijd en behaalde de tweede prijs (0016.GRO0006.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Guillielmus Dumery
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 517 x 640 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0005.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.