Academische studie naar sculptuur: zittend kind met zandloper

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Jerôme Du (II) Quesnoy
,
François Bulaert (tekenaar)

Datering

1797

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van een zittend kindje met een zandloper, getekend door François Bulaert in 1797. Met deze tekening won hij de tweede prijs in de wedstrijd naar het 'plaester' (sculptuur) aan de Academie Brugge. François van Nieuwenhuyse werd toen primus (cf. 0016.GRO010.II). Het naakte kindje zit op een sokkel en heeft een doek over de schouder en hand…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van een zittend kindje met een zandloper, getekend door François Bulaert in 1797. Met deze tekening won hij de tweede prijs in de wedstrijd naar het 'plaester' (sculptuur) aan de Academie Brugge. François van Nieuwenhuyse werd toen primus (cf. 0016.GRO010.II). Het naakte kindje zit op een sokkel en heeft een doek over de schouder en hand gedrapeerd. Het kind houdt een grote zandloper tussen de handen op de schoot en kijkt naar rechts, met het gezicht een kwartslag gedraaid. Het gaat om een afgietsel van een detail uit het praalgraf voor Antonius Triest (Gent) van Jerôme II Duquesnoy. Het gebruikte medium is zwart krijt of houtskool, afgewerkt met enkele hoogsels in wit krijt. De studie draagt rechtsboven het etiket met de tekenletter 'N' van de leerling, aan hem toegewezen voor anonieme jurering. Daarnaast ondertekenden Paul De Cock (directeur), Bernardus Fricx (leraar) en François van de Steene (secretaris) de wedstrijdtekening, op de plaats waar de academiestempel op het tekenpapier werd gedrukt. De behaalde prijs staat linksboven: 2 (secondus) en onderaan in de wedstrijdannotatie. Bulaert tekende nog een tweede studie naar een buste: 0016.GRO0013.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Jerôme Du (II) Quesnoy , François Bulaert
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 597 x 455 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0105.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.