Academische studie naar levend model: zittend mannelijk naakt met schildersattributen

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Bernardus Bauwens (tekenaar)

Datering

1768

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt met schildersattributen, getekend door Bernardus Bauwens in 1768. Hij maakte deze studie tijdens zijn deelname aan de wedstrijd van dat jaar aan de Academie van Brugge in de klas naar levend model. Hij won de tweede prijs terwijl Guillelmus Dumery primus of eerste werd (0016.GRO0005.II). Het naaktmodel poseert zittend voor…
Lees meer
Academische studie naar levend model van een zittend mannelijk naakt met schildersattributen, getekend door Bernardus Bauwens in 1768. Hij maakte deze studie tijdens zijn deelname aan de wedstrijd van dat jaar aan de Academie van Brugge in de klas naar levend model. Hij won de tweede prijs terwijl Guillelmus Dumery primus of eerste werd (0016.GRO0005.II). Het naaktmodel poseert zittend voor een schildersezel. Zijn lichaam is een kwartslag naar rechts gedraaid in de richting van de schildersezel. Met zijn rechterelleboog steunt hij op de sokkel waarop een doek gedrapeerd ligt. Het doek bedekt zijn lenden gedeeltelijk. Hij houdt een schilderpallet en penselen in zijn andere hand en leunt op een schilderstok die tot op de grond reikt. Rechts van het model is een groot blanco schildersdoek weergegeven. De man kijkt omlaag, en wijst naar enkele attributen van de beeldende kunsten die op de grond liggen: een winkelhaak, een buste (hoofd) van een man en een hamer en beitel als beeldhouwersattributen. In het notitieboekje 0000.GRO1676.2.II documenteerde directeur Jan Garemijn deze sessie, geposeerd door Floré in maart 1768. Garemijn tekende het model in een potloodschets met enkele attributen. Het is opvallend dat de leerlingen de vrijheid kregen om elementen in het decor met eigen verbeelding aan te vullen. Zo zijn er enkele verschillen tussen de studies van de leerlingen. Dumery plaatste twee zuilen in het decor en een boek aan de voeten van het model. Die elementen zijn afwezig op de studie van Bauwens. Bij Dumery is het doek tegen een zuil geplaatst en bij Bauwens op een schildersezel. Op het schildersdoek van Dumery is een zittende figuur afgebeeld, terwijl Bauwens een blanco doek tekent. Bauwens laat de linkerhand van het model op een schilderstok rusten, terwijl de hand op Dumery's studie op het schildersdoek leunt. Bauwens lijkt aanpassingen gemaakt te hebben in de linker zone van de sokkel waarop het model zit, achter de buste en de winkelhaak. Het gebruikte medium is houtskool of zwart krijt, met hoogsels in wit krijt op tekenpapier in liggend formaat. Net als bij de tekening van Dumery is de rechter bovenhoek omgeplooid, met de toegewezen letter van de leerling voor de anonieme beoordeling 'M'. In de linker bovenhoek zien we de handtekening van assesseur de Schietere de Caprijcke en Garemijn, met de academiestempel en de behaalde prijs in het concours: 2. Het opschrift rechtsonder vermeldt de naam van de tekenaar en zijn afkomst (Brugge). Bauwens diende nog een tweede studie in tijdens de wedstrijd: 0016.GRO0026.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Bernardus Bauwens
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op papier in zwart krijt of houtskool met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 520 x 645 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0006.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.