Academische studie naar sculptuur: Capitolijnse Antinoüs

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar / maker

Albertus Riethage (tekenaar)

Datering

1768

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar sculptuur van de Capitolijnse Antinoüs, getekend door Albertus Riethage in 1768. Riethage studeerde tekenkunst aan de Academie Brugge en nam deel aan de prijskamp van 1768. Hij won toen de eerste prijs in de klas naar sculptuur. Het onderwerp van deze wedstrijdstudie is de Capitolijnse Antinoüs. De sculptuur wordt vermeld als 'de figure genaemt den Lantinus' in…
Lees meer
Academische studie naar sculptuur van de Capitolijnse Antinoüs, getekend door Albertus Riethage in 1768. Riethage studeerde tekenkunst aan de Academie Brugge en nam deel aan de prijskamp van 1768. Hij won toen de eerste prijs in de klas naar sculptuur. Het onderwerp van deze wedstrijdstudie is de Capitolijnse Antinoüs. De sculptuur wordt vermeld als 'de figure genaemt den Lantinus' in de lijst van afgietsels waarnaar getekend werd (SAB, Academie, nr. 19). De figuur wordt voluit en frontaal door Riethage getekend, in zwart krijt of houtskool, gehoogd met wit krijt. Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Academie werd een speciaal rekwisiet aan het decor toegevoegd: een schild met opschrift "JUBILEUM ACADEMIAE 1768", gevat in een lijst met rolwerk. Het gekroond romeins cijfer L (50) met lauwerkrans verwijst naar de feesteditie van het concours. De andere aantekeningen verwijzen naar de wedstrijddeelname van Riethage. Linksboven werd de academiestempel op het papier gedrukt, met daaronder de handtekening van Jan Garemijn, directeur van de Academie. Met het cijfer 1 (J) werd Riethage als primus benoemd. Dit wordt in de annotatie onderaan rechts herhaald: Primus naer 't plaester. Riethage maakte nog een tweede studie tijdens dit concours: 0016.GRO0028.II.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Albertus Riethage
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Tekening op papier in houtskool of zwart krijt met hoogsels in wit krijt
Afmetingen 650 x 520 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0027.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.