Verzoeking van de heilige Antonius

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

Meester van 1518

Datering

circa 1501 - circa 1525

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Dit schilderijtje lijkt een alleenstaand geval, zowel wat vorm als voorstelling betreft. Het stelt de heilige Antonius Abt voor die omstreeks 251 in Egypte werd geboren. Hij woonde als kluizenaar bij de Rode Zee op de berg Kolzim, waar hij talloze malen verleid werd door de duivel, vermomd als naakte vrouw of als monster. Hier is hij, bladerend in een…
Lees meer
Dit schilderijtje lijkt een alleenstaand geval, zowel wat vorm als voorstelling betreft. Het stelt de heilige Antonius Abt voor die omstreeks 251 in Egypte werd geboren. Hij woonde als kluizenaar bij de Rode Zee op de berg Kolzim, waar hij talloze malen verleid werd door de duivel, vermomd als naakte vrouw of als monster. Hier is hij, bladerend in een boek, voorgesteld terwijl hij door een duivels monstertje in de rug wordt aangevallen. Zoals gewoonlijk is hij als kluizenaar afgebeeld met een baard, in een donkerbruine tuniek en met kap op het hoofd. De oorspronkelijke functie van het paneeltje is niet gekend. Door de ruitvorm krijgt het de betekenis van een amulet of medaille.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.