Bewening

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

anoniem
,
Hugo van der Goes

Datering

1501 - 1600

Periode

16de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Het originele schilderij van Hugo van der Goes werd geschilderd op doek. Slechts een fragment ervan is overgebleven en wordt bewaard in Christ Church College in Oxford. Deze compositie was bijzonder populair en werd in de 16de en 17de eeuw veelvuldig gekopieerd. De directe confrontatie van de toeschouwer met een dergelijke voorstelling uit het lijdensverhaal van Christus moest inspireren tot…
Lees meer
Het originele schilderij van Hugo van der Goes werd geschilderd op doek. Slechts een fragment ervan is overgebleven en wordt bewaard in Christ Church College in Oxford. Deze compositie was bijzonder populair en werd in de 16de en 17de eeuw veelvuldig gekopieerd. De directe confrontatie van de toeschouwer met een dergelijke voorstelling uit het lijdensverhaal van Christus moest inspireren tot een devoot leven. Het Sint-Janshospitaal bezit een vroeg-16de-eeuws exemplaar van deze compositie (0000.SJH0190.I). Het Groeningemuseum verwierf in 1992 een andere kopie (1992.GRO0031.I), van de hand van de Meester van de Lucialegende. Deze versie is van een heel andere aard. De achtergrond is donker gehouden, en de kleurrijke figuren komen sterker naar voren. Het werk heeft tevens een erg maniëristische inslag, voornamelijk in de behandeling van de gestorven Christus.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.