Roker

Public Domain

Kunstenaar / maker

Aelbert Jansz. van der Schoor (schilder)

Datering

ca. 1655

Periode

17de eeuw
De man met het schalkse lachje in dit schilderij houdt in zijn linkerhand een brandende pijp. Uit zijn mond ontsnapt wat rook. In de andere hand houdt hij een glazen noppenbeker lichtjes scheef, waardoor er enkele druppels verspild worden. Zowel calvinisten als rooms-katholieken keken met gemengde gevoelens naar roken en alcohol. Alcohol- en tabaksgebruik zouden wellusten opwekken en leiden tot…
Lees meer
De man met het schalkse lachje in dit schilderij houdt in zijn linkerhand een brandende pijp. Uit zijn mond ontsnapt wat rook. In de andere hand houdt hij een glazen noppenbeker lichtjes scheef, waardoor er enkele druppels verspild worden. Zowel calvinisten als rooms-katholieken keken met gemengde gevoelens naar roken en alcohol. Alcohol- en tabaksgebruik zouden wellusten opwekken en leiden tot verwildering van de zeden. Net als in onze tijd was de houding van de toenmalige overheid ambivalent. Zowel voor alcoholische dranken als tabak moesten accijnzen betaald worden. Het schilderij verwijst naar de smaak en de reuk, twee (van de vijf) zintuigen, maar ook naar de vergankelijkheid van het leven.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.