Karig maal

Public Domain

Kunstenaar / maker

Meester van de spijkerstof (schilder)

Periode

17de eeuw
Zoals de meeste genrestukken uit de zeventiende eeuw is Karig maal vermoedelijk een illustratie van een moraliserend verhaal of van een gezegde. De juiste betekenis werd nog niet achterhaald. Zeer waarschijnlijk houdt het verband met armoede en gastvrijheid. Aan het hoofd van de tafel zit een jongen die met bolle wangen het eten koud blaast. Dat kan verwijzen naar gezegdes…
Lees meer
Zoals de meeste genrestukken uit de zeventiende eeuw is Karig maal vermoedelijk een illustratie van een moraliserend verhaal of van een gezegde. De juiste betekenis werd nog niet achterhaald. Zeer waarschijnlijk houdt het verband met armoede en gastvrijheid. Aan het hoofd van de tafel zit een jongen die met bolle wangen het eten koud blaast. Dat kan verwijzen naar gezegdes als ‘warm en koud blazen’ of ‘beter hard geblazen dan de mond verbrand’. De compositie van het werk is verwant met de zogenaamde ‘bodegones’, religieuze taferelen met een opvallend realistisch karakter, die de Spaanse schilder Velazquez in zijn jeugd maakte. De licht-donkercontrasten, de volkse types en de realistische uitbeelding herinneren tevens aan de stijl van Caravaggio.
Lees minder

Meer over dit werk

Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.