Dorpskermis

Public Domain

Kunstenaar / maker

Jan Miense Molenaer (schilder)

Datering

1644

Periode

17de eeuw
Molenaer stond bekend voor dit soort taferelen: eten en drinken rond ongure herbergen, dansen op doedelzakmuziek en ander obsceen gedrag. Vooraan ligt een dronken stel te vrijen op de grond. Achter hen wijst één van de twee deftige heren naar de vrijscène. Links is een taveerne te zien met een buitentrap die toegang geeft tot een hoerenkot. Uiterst links staat…
Lees meer
Molenaer stond bekend voor dit soort taferelen: eten en drinken rond ongure herbergen, dansen op doedelzakmuziek en ander obsceen gedrag. Vooraan ligt een dronken stel te vrijen op de grond. Achter hen wijst één van de twee deftige heren naar de vrijscène. Links is een taveerne te zien met een buitentrap die toegang geeft tot een hoerenkot. Uiterst links staat een man te plassen, gadegeslagen door een geknielde vrouw. Dergelijke boerentaferelen waren zeer populair. De bezitters ervan waren welgestelde stedelingen die zich verkneukelden aan het losbandige gedrag van de boeren. De plattelandsbewoners waren echter lang niet de inferieure wezens zoals ze werden afgebeeld.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker Jan Miense Molenaer VIAF RKD Wikidata
Type olieverfschilderijen AAT
Categorie schilderingen AAT
Materialen
olieverf op doek
olieverf , doek
Afmetingen 103.8 x 138 cm
Locatie Te zien op zaal
Objectnummer 1904-F
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.