Jonge vrouw met kanten muts

Public domain / CC-PDM

Kunstenaar / maker

François Boucher (tekenaar)

Datering

circa 1730

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
De jonge vrouw is zittend afgebeeld naar rechts met kanten muts. De tekening is vermoedelijk een vroeg werk, gemaakt in de jaren 30 van de achttiende eeuw. De wulpse trekken die geregeld terugkeren in zijn seculiere werk laat Boucher hier achterwege. De kunstenaar maakt een eerlijk en elegant portret van de vrouw. Zij behoort tot de opkomende bourgeoisie die maar…
Lees meer
De jonge vrouw is zittend afgebeeld naar rechts met kanten muts. De tekening is vermoedelijk een vroeg werk, gemaakt in de jaren 30 van de achttiende eeuw. De wulpse trekken die geregeld terugkeren in zijn seculiere werk laat Boucher hier achterwege. De kunstenaar maakt een eerlijk en elegant portret van de vrouw. Zij behoort tot de opkomende bourgeoisie die maar weinig vertegenwoordigd is in het oeuvre van Boucher. Hij maakte slechts enkele portretten en voor deze werken stonden vaak figuren uit de hogere klasse model. Er is geen schilderij bekend waarvoor Boucher deze tekening gemaakt zou hebben en het karakter van de voorstelling doet eerder vermoeden dat het een opzichzelfstaande tekening is. Omdat het werk is gemaakt rond 1730 en in verband met de sociale status van de geportretteerde wordt vermoed dat het gaat om een voorstelling van een jonge Marie-Jeanne Buseau, dochter van Jean-Baptiste Buseau. Boucher trouwde haar in 1733. De identificatie is echter niet zeker. Boucher heeft een subtielestijl die in deze tekening goed tot uiting komt. Zijn virtuoze hand en subtiele kleurenpallet is te herkennen in de vloeiende lijnen en de zorgvuldig uitgewerkte kleurstelling in de tekening. De licht maar treffend geschetste handen van de dame zijn kenmerkend voor de stijl van Boucher. De tekening is in langdurig bruikleen van de Stichting Jean van Caloen (inv. nr. VCL 1896). Gebaseerd op: Pascal Ruys-Raquez in: tent. cat. Esquisses, pastels et dessins de François Boucher dans les collections privées, Musée Lambinet, Versailles 2014, p. 50; Pascal Ruys-Raquez in: tent. cat. European Master Drawings Unveiled. Van der Goes, Michelangelo, Van Goyen, Fragonard and other masters from Belgian collections, Kunsthal Rotterdam 2002, pp. 257; en Alastair Lang, The Drawings of François Boucher, New York 2003, pp. 158-159.
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar / maker François Boucher VIAF RKD
Type tekening
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
Rood en zwart krijt, wit gehoogd
Afmetingen 235 x 180 mm
Locatie Depot
Objectnummer 2022.GRO0326.II
Beschrijving
Onderwerp portretten
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.