Academische studie naar prent: buste van een jonge vrouw met een vogel

Auteursrechtelijke bescherming niet bepaald

Kunstenaar(s) / maker(s)

Gilles Demarteau
,
Albert Jakob Frans Gregorius

Datering

1791

Periode

18de eeuw

Collectie

Musea Brugge
Academische studie naar prent van een vrouw met een vogel in de hand, getekend door Albert Gregorius in 1791. Gregorius, afkomstig uit Brugge, tekende deze studie tijdens de prijswedstrijd van de Academie Brugge en won de wedstrijd in de categorie van de eerste klas naar prenten (cf. opschrift en SAB, Academie, nr. 19). Het onderwerp van de studie is een…
Lees meer
Academische studie naar prent van een vrouw met een vogel in de hand, getekend door Albert Gregorius in 1791. Gregorius, afkomstig uit Brugge, tekende deze studie tijdens de prijswedstrijd van de Academie Brugge en won de wedstrijd in de categorie van de eerste klas naar prenten (cf. opschrift en SAB, Academie, nr. 19). Het onderwerp van de studie is een prent waarop een jonge vrouw afgebeeld is van hoofd tot borsthoogte in driekwart aanzicht. Ze houdt een vogel in haar hand. De vleugel van de vogel is gespreid en het lijfje leunt tegen de ontblote schouder van de vrouw. De leerling kopieerde hier vermoedelijk een prent naar Demarteau in crayonmanier. De studie is getekend met rood krijt als medium. De ondertekening is geschetst met zwart krijt of houtskool. Gregorius kreeg de letter E toegewezen tijdens de wedstrijd. Die is linksboven geschreven op een papieren etiket en verlijmd op de tekening om anoniem te beoordelen tijdens de wedstrijd. Daarnaast is het cijfer 1 geschreven, dit duidt op de eerste prijs die Gregorius behaalde. Rechtsboven staat de academiestempel met de handtekening van Frans Vande Steene (secretaris) en Jacques de Rijcke (leraar klassen naar prenten). De tekening is verlijmd in een album met andere tekeningen uit prijswedstrijden van de academie Brugge. Gregorius tekende nog een studie tijdens dit concours (0016.GRO0008.II).
Lees minder

Meer over dit werk

Kenmerken
Kunstenaar(s) / maker(s) Gilles Demarteau VIAF RKD Wikidata, Albert Jakob Frans Gregorius VIAF
Type tekening AAT
Categorie tekeningen AAT
Materiaal
tekening op gevergeerd papier in rood krijt; zwart krijt (ondertekening)
Afmetingen 558 x 413 mm
Locatie Depot
Objectnummer 0016.GRO0141.27.II
Beschrijving
Onderwerp figuurvoorstellingen AAT
Vlaamse Kunstcollectie - NL

Your browser doesn't meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the preferred browser.